KATOLICKA SZKOŁA PODSTAWOWA im. św. Jacka w Katowicach
i II KATOLICKIE GIMNAZJUM
Stowarzyszenia Rodzin Katolickich Archidiecezji Katowickiej
  • 1 kg mąki
  • 40 dag cukru
  • 25 dag ciepłego miodu
  • 10 dag roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 kopiata łyżka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki przypraw do pierników (można kupić gotowe)
  • 1 łyżka kakao, jeżeli ktoś lubi ciemne pierniki
  • obowiązkowo karmel:

    do garnuszka wsypujemy 1 kopiatą łyżkę cukru, podgrzewamy do momentu, aż cukier zamieni się w brązowy dymiący i pieniący się syrop (jak coca-cola), – gdy będzie się już wydawało, że palimy garnek, a za chwilę podobny los spotka całą kuchnię… wtedy należy dodać 3/4 szklanki wody i całość zagotować (trwa to ok. 5 sekund).

Ww składniki łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli ciasto będzie za twarde, można dodać trochę mleka. Formujemy ciasto o grubości 3 – 5 mm i wycinamy pierniki. Pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni. Voilà !

Uczestniczymy
w programach: