Przepisy
Przepisy
Szkolne pierniki świąteczne
- 1 kg mąki
- 40 dag cukru
- 25 dag ciepłego miodu
- 10 dag roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 kopiata łyżka sody oczyszczonej
- 4 łyżki przypraw do pierników (można kupić gotowe)
- 1 łyżka kakao, jeżeli ktoś lubi ciemne pierniki
- obowiązkowo karmel:
do garnuszka wsypujemy 1 kopiatą łyżkę cukru, podgrzewamy do momentu, aż cukier zamieni się w brązowy dymiący i pieniący się syrop (jak coca-cola), – gdy będzie się już wydawało, że palimy garnek, a za chwilę podobny los spotka całą kuchnię… wtedy należy dodać 3/4 szklanki wody i całość zagotować (trwa to ok. 5 sekund).
Ww składniki łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli ciasto będzie za twarde, można dodać trochę mleka. Formujemy ciasto o grubości 3 – 5 mm i wycinamy pierniki. Pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni. Voilà !